Acne: Is het te voorkomen en wat zijn de oorzaken?

Acne is een verzamelnaam van huidaandoeningen met puistjes. Hoe ontstaat het en hoe voorkom je het? Hoe is het te behandelen? Allemaal vragen waar toch veel mensen mee rondlopen.

Wat is acne?

Acne is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die allemaal te herkennen zijn aan puistjes. Acne vulgaris is de vorm van jeugdpuistjes die veel voorkomt bij pubers. Deze vorm komt voornamelijk voor bij de schouders, nek, gezicht en armen. De oorzaak is de overmatige productie van talg. Hierdoor ontstaan mee-eters.

Mee-eters

Een mee-eter is een ophoping van hoorn in combinatie met talg in de uitmonding van een haarzakje. Ze kunnen zwart van kleur zijn of wit. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door melanine (pigment) dat keratine bevat. Zoals gezegd zijn er zwarte en witte mee-eters. De zwarte worden open-comedonen genoemd en de witte zijn de gesloten comedonen. Dan zijn er ook nog de microcomedo’s en dit zijn de witte kleine puntjes die je wel eens ziet. Van nature komen er bacteriën voor in haarzakjes, maar deze kunnen gaan woekeren door de ophoping talg en de afsluiting door de comedonen.

Acne vulgaris

Bij acne vulgaris komt in de verstopte en uitgezette talgkliertjes de bacterie Propionibacterium acnes voor. Deze bacterie produceert prikkelende stoffen en roept verschijnselen van ontstekingen op. De oorzaak is hormonaal. In sommige gevallen speelt een genetische oorzaak een rol.

Overige vormen

Naast jeugdpuistjes zijn er ook een aantal andere vormen waar comedonen een rol spelen, waaronder hidradenitis suppurativa, ofwel acne ectopica genoemd. Deze geeft steenpuist-achtige ontstekingen, vooral in huidplooien (oksel, liezen).

Ook Steroïdacne is een vorm waar comedonen een rol spelen, deze vorm wordt vooral door het gebruik van corticosteroïden veroorzaakt. Chlooracne ontstaat doordat dioxines en halogenen comedonen uitlokken.

Reuzencomedo (dilated pore of Winter) komt vooral bij ouderen veel voor, omdat er een haarfollikel met hoornprop voor kan komen.

Het Syndroom van Favre-Racouchot (Nodular Elastosis with Cysts and Comedones) is een type huidveroudering. Dit ontstaat door zonlicht. De comedonen bij dit syndroom geven vaak een gelige huidskleur.

Bij Naevus comedonicus komen veel comedonen voor in een afgegrensd gebied van de huid en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een aanlegstoornis.

Hoe ga je ermee om?

In sommige gevallen is acne te voorkomen, maar in de meeste gevallen niet. Meestal is acne wel te behandelen, ga hiervoor naar je huisarts. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een dermatoloog, schoonheidsspecialist of een huidtherapeut. Vaak heeft acne een negatief effect op het beeld dat de patiënt van zichzelf heeft en dit heeft vaak sociale gevolgen. Soms laat het littekens in het gezicht achter.

Het uitknijpen van puistjes wordt afgeraden en zeker als ze nog niet ‘rijp’ zijn. De pus die eruit komt kan nieuwe ontstekingen veroorzaken. Nog groter zal de ontsteking zijn als het capsel naar binnen scheurt.

Antioxidanten zouden volgens veel mensen helpen, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs van. Veel mensen denken dat zonlicht helpt tegen de puistjes, omdat het ze uit zou drogen. Dat is niet altijd waar, meestal verergert het zonlicht de klachten alleen maar.

Wat is de behandeling?

De huisarts of dermatoloog kijkt naar de ernst van de aandoening en beoordeelt (met dat gegeven) welke vorm van therapie of medicijnen er gebruikt moet worden.

Alternatieve geneeswijzen

Houd de huid vet vrij en eet gezond. Vermijd alcohol, zuivelproducten, roken, caffeïne, suiker, verwerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoog jodium gehalte. Jodium lijkt namelijk bij te dragen aan de puistjes.

Supplementen met kruiden die het bloed reinigen en zuiveren worden aangeraden. Deze kruiden versterken de werking van de lever en de nieren, waardoor ze helpen met ontgiften en uitscheiden.

Benzoylperoxide

Bij het gebruik van vier tot zes weken van dit product zou er verbetering zichtbaar moeten zijn. Het is een middel dat ontstekingen tegengaat. Het gaat ook het ontstaan van mee-eters tegen en het is zonder recept gewoon verkrijgbaar bij je apotheek. Er zijn ook antibiotica (clindamycine en erytromycine) in de vorm van een lotion of zalf. Ook zijn er retinoïden, dit zijn vitamine A-zuur preparaten (niet gebruiken bij zwangerschap).

Tetracycline middelen

Tetracycline middelen zijn antibiotica (tertracyclinegroep), bijvoorbeeld minocycline of doxycycline. Doxycycline heeft naast een anti-bacterieel effect ook een een ontstekkingsremmend effect.

Liposomale fotodynamische therapie

Dit is een moderne behandeling. De acne wordt lichtgevoelig gemaakt door middel van 5-aminolevulinezuur in liposomen. Vervolgens wordt er met een flitslamp gewerkt. Er zijn geen ernstige bijwerken, dit in tegenstelling tot de antibiotica behandelingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn geen bewezen manieren om acne te voorkomen, maar een aantal manieren zijn misschien toch de moeite waard om te proberen:

  • Was beinvloedde gebieden van je lichaam minimaal twee keer per dag.
  • Vermijd schuurmiddelen.
  • Maak weinig gebruik van make up of hydraterende lotions en vermijd al helemaal de vet/olie-gebaseerde merken.
  • Was regelmatig vettig haar met shampoo en draag het haar altijd zo dat het niet in het gezicht valt.
  • Eet gezond, veel fruit en groenten.
  • Was je gezicht twee keer per dag, met zeep met zwavel of andere stoffen die tegen acne werken.
  • Knijp puistjes niet uit, omdat hierdoor littekens kunnen ontstaan of de ontstekingen alleen maar verergeren en verspreiden.
  • Houd emotionele stress onder controle.
  • Probeer een gezichtsmasker tegen een vettige huid.
Facebook reacties