Een haarmasker maken voor jouw haartype

Hoofdhaar is bij de één erg droog en bij de ander is het erg vet. Ieder type haar vraagt om zijn eigen verzorging. Daarom leggen we hier uit welk haarmasker je kan maken en gebruiken voor jouw type haar. De één heeft krulletjes, de ander stijl haar…

Hoe gebruik je een haarmasker?

Een haarmasker kan je gebruiken naast het gebruik van een conditioner. Door af en toe een masker te gebruiken geef je het haar een boost. Vooral wanneer je haar veel te verduren heeft gehad, zoals wanneer je je haar hebt geverfd of veel de föhn of stijl/krultang hebt gebruikt, is het goed om soms een masker te gebruiken om je haar te versterken. De ingrediënten van een haarmasker dringen net iets meer door dan de ingrediënten in een conditioner. Het zorgt ervoor dat je haar minder snel gespleten punten krijgt en je krijgt er mooi, gezond en glanzend haar van. Ook is het natuurlijk heerlijk om jezelf even te verwennen, even tijd voor jezelf!

Gebruik één keer per maand een haarmasker. Probeer dit te plannen op de momenten dat je haar veel te verduren heeft gehad, zoals na een vakantie met veel zon. Of na veel gebruik van de stijl/krultang. Dit zijn de momenten dat je haar schade heeft opgelopen en je de kans hebt om de schade te herstellen. In zo’n periode kan je er ook voor kiezen dat je een masker twee weken lang als kuur gebruikt.

Ook wanneer je statisch haar hebt is het een goede manier om dit tegen te gaan, of om het te voorkomen. Breng in dit geval twee keer per week het masker aan op handdoek droog haar.

Werkwijze

Verdeel het masker over je haar en sla de aanzet hierbij over. Draai je haar in een knot en leg een warme doek erover. Gebruik hiervoor een gastendoekje en maak deze nat. Wring het uit en verwarm 15 seconden in de magnetron. De warme handdoek zorgt er hierbij voor dat de schubben van je haar open gaan staan en het masker diep kan intrekken in het haar. Nu laat je het masker 5 à 15 minuten intrekken, dus ontspan. Dit is heerlijk, totdat de warme doek is afgekoeld. Spoel vervolgens het masker uit je haar.

Alle haartypen

Eieren, yoghurt en honing zijn alle drie componenten van een lekker ontbijt, maar ze zijn ook allemaal natuurlijke ingrediënten voor goede, betaalbare haarverzorging. De dooier bevat veel vetten en eiwitten en is van nature hydraterend. Het eiwit bevat bacterie-etende enzymen en verwijdert ongewenste oliën. Dit masker is te gebruiken voor normaal haar. Om het haar te conditioneren gebruik je het hele ei. Om vet haar te behandelen gebruik je de eiwitten.

Gebruik: Om droog en broos haar te hydrateren gebruik je de eierdooier. Gebruik 1/2 kop eimengsel dat voor jou geschikt is. Wanneer je te weinig hebt, gebruik je meer ei. Laat dit 20 minuten intrekken en spoel uit met koud water, zo voorkom je dat het ei opwarmt. De behandeling met het hele ei of eierdooier kan je één keer per maand doen. De behandeling met het eiwit kan je iedere twee weken doen.

Dof haar

Luchtvervuiling en styling producten kunnen een laagje achterlaten die de glans verminderen en het vochtgehalte verlagen. Zuivelproducten zoals yoghurt en zure room kunnen helpen de schade te verminderen. Melkzuur zorgt er langzaam voor dat het vuil verdwijnt. Het melkvet hydrateert het haar.

Gebruik: Masseer 1/2 kop zure room of yoghurt in vochtig haar. Laat dit 20 minuten intrekken en spoel uit met warm water en vervolgens met koud water. Was daarna je haar met shampoo. Herhaal deze behandeling iedere twee weken.

Jeukende hoofdhuid

Om schilfers tegen te gaan die door slechte voeding, stress en het klimaat zijn verkregen, kan je het haar behandelen met een mengsel van citroensap en olijfolie. Het zure citroensap zorgt ervoor dat je hoofdhuid de droge huidschilfers kwijt raakt. De olijfolie hydrateert de nieuwe huid op je hoofd.

Gebruik: Twee eetlepels citroensap mengen met twee eetlepels olijfolie en twee eetlepels water. Masseer dit op een vochtige hoofdhuid. Laat het 20 minuten intrekken en spoel het haar met water en was het met shampoo. Herhaal de behandeling iedere twee weken.

Slap of dun haar

Door bier aan het haarmasker toe te voegen krijgt je haar een onwaarschijnlijke mooie uitstraling! De gefermenteerde drank bevat veel gist, dat futloze lokken opschud.

Gebruik: 1/2 kop plat bier met een rauw ei en één theelepel olie mengen. Dit kan zonnebloem- of koolzaad olie zijn. Breng het aan op schoon en vochtig haar en laat dit voor 15 minuten intrekken. Spoel het vervolgens uit met koud water. Deze behandeling kan je eens in de twee weken gebruiken.

Droog of zon-beschadigd haar

Wanneer je haar beschadigd is door de zon of bijvoorbeeld hard water, kan je honing gebruiken. Honing is een vochtinbrenger.

Gebruik: Masseer 1/2 kop honing in schoon en vochtig haar en laat dit 20 minuten intrekken. Spoel erna uit met warm water. Je kan ook 1 of 2 eetlepels olijfolie toevoegen aan de honing en los maken voor eenvoudiger gebruik van het mengsel. Wanneer je haar extreem beschadigd is door de zon, kan je de honing ook mengen met een eiwitrijk ingrediënt, zoals avocado of eierdooier. Dit zorgt ervoor dat de keratine eiwitbindingen aangevuld worden, welke beschadigd zijn geraakt door UV stralen. Gebruik de behandeling één keer per maand.

Vet haar

Maïsmeel of maïzena kan je gebruiken om olie en vet te verwijderen. Het is een goedkope, maar effectieve manier.

Gebruik: 1 eetlepel maïsmeel of maïzena in een leeg zout of peper strooier. Strooi het op droog haar en hoofdhuid totdat je alles hebt gebruikt. Na 10 minuten kan je het door middel van een borstel volledig uitborstelen. Deze behandeling kan je iedere dag doen.

Kroes haar

Avocado zou beschadigd haar kunnen repareren, maar het bevat ook olie die licht en vochtig zou zijn, net zoals onze eigen natuurlijke huid oliën. De eiwitten in avocado bieden de beste combinatie van voedingsstoffen voor de egalisering en verzwaring van weerbarstig haar.

Gebruik: Pureer een halve avocado en breng aan op schoon en vochtig haar. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het uit met water. Verbeter de hydraterende kracht van de avocado door aan de avocado 1 of 2 eetlepels zure room, eierdooier of mayonaise toe te voegen. Deze behandeling kan je iedere twee weken gebruiken.

Breekbaar haar

Baking soda is natirumbicarbonaat en het ontzuurt. Meer over baking soda kan je hier lezen.

Gebruik: Meng 1 tot 2 eetlepels baking soda met een klein beetje water tot een dikke pasta. Verdeel dit over vochtig haar en laat 15 minuten intrekken. Spoel het vervolgens uit met water en was je haar met shampoo. Deze behandeling kan je iedere twee weken toepassen.

 

 

 

Facebook reacties