Badkamer schoonmaken: deze tips zijn het proberen waard

Die vieze voegen in de badkamer. Het putje in de douche die niet meer door wilt lopen. De spiegel waar je niet meer doorheen kan kijken. Is jouw badkamer toe aan een flinke schoonmaakbeurt? Het schoonmaken van de badkamer is vast niet jouw favoriete klus in huis. Schoonmaken is belangrijk voor jouw eigen hygiëne. Dit is net zo belangrijk voor je als gezond eten. Vuil vormt een voedselbron voor onder andere bacteriën en schimmels. Zorg er daarom voor dat je goed schoonmaakt en het schoon houd. Gemiddeld besteden we 2,5 uur per week aan het schoonmaken van deze ruimte samen met het toilet.

Schoonmaken van de badkamer

De badkamer wordt veel gebruikt en wordt daardoor snel vies. Het is dus nodig deze vaak schoon te maken. Doe dit wekelijks en houd het bij.

Douchegordijn

Was het douchegordijn op 40 graden met een vaatwastablet of met wasmiddel en azijn. Zo verwijder je kalk en andere vlekken. Je kan ook een nieuw gordijn kopen, maar door het gordijn te wassen is deze weer mooi schoon. Hang het gordijn na het wassen te drogen.

Douchemat

Laat de douchemat af en toe weken in een badje met biotex. Maak daarna het matje schoon met allesreiniger en een schuurspons. Stoffen douchematjes kan je wassen op 40 graden in de wasmachine.

Douchekop

Na verloop van tijd kunnen de gaatjes van de douchekop dicht gaan zitten door kalk. De douchekop kan je ontkalken met heet water en azijn. Laat de douchekop hierin weken en droog deze erna af. Om kalkaanslag te voorkomen kan je na iedere douchebeurt de douchekop afdrogen met een droge handdoek. Zo hoef je de douchekop minder vaak te ontkalken.

Spiegel

Maak de spiegel schoon met een doek en schoonmaakmiddel. Wrijf deze vervolgens droog met een oude krant of een aardappel. Om te voorkomen dat de spiegel beslaat, kan je deze insmeren met afwasmiddel. Dit kan je ook doen met scheerschuim of shampoo, droog de spiegel vervolgens met een droge doek.

Tegels schoonmaken

Wil jij weer dat de tegels gaan glanzen? Gebruik dan een sopje van water en azijn. Je kan dit met bijvoorbeeld een spuitbus aanbrengen op de tegels. Laat dit 15 minuten intrekken en boen de tegels schoon met een spons. Spoel goed af met warm water. Wrijf de tegels ten slotte droog met een droge doek.

Is het schoonmaken met azijn niet afdoende? Meng 1/5 deel groene zeep met 4/5 deel baksoda. Er ontstaat een stevig mengsel. Schuur de tegels hiermee schoon. Het voordeel hiervan is dat de voegen tussen de tegels ook goed schoon worden. Indien nog nodig maak je de voegen schoon met een tandenborstel en bleekmiddel. Spoel ze daarna goed af met water.

Wastafel

De wastafel  kan je schoonmaken met allesreiniger. Kalk haal je weg met azijn en water. Voor hardnekkige kalk, bijvoorbeeld rond de kraan, kan je aanpakken met een doek doordrenkt met schoonmaakazijn. Laat dit een nacht intrekken en veeg de kalk de volgende ochtend weg.

De stop van de wastafel kan je schoonmaken met spiritus op een stukje keukenrol.

Afvoer

Is het zeefje van het afvoerputje bruin? Gebruik dan onverdunde bleek. Veeg vervolgens met de afwasborstel de bleek over het zeefje. Spoel goed na en het putje glimt weer.

Om de afvoer schoon te houden en verstopping te voorkomen kan je wekelijks soda in de afvoer doen. Voeg vervolgens kokend water toe en laat dit even intrekken. Daarna kan je de kraan of douche weer gebruiken.

Bad

De badkuip schoonmaken doe je met heet water en azijn. Laat dit een kwartier intrekken en veeg vervolgens met een natte doek en azijn het bad schoon. Spoel dit goed af met water en wrijf met een droge doek het bad droog. Met citroensap kan je gele vlekken uit het bad verwijderen, spoel na met water.

Tandenborstel

De tandenborstel kan je ook opfrissen. Er bestaan bruistabletten, welke ook voor kunstgebitten gebruikt worden. Doe zo’n tablet in een glas water en zet de tandenborstel hier een nachtje in.

Facebook reacties