Het schoonmaken van de keuken. Resultaat: een metamorfose

Eindelijk heb je er tijd voor en het is hard nodig. Het schoonmaken van de keuken. In jouw drukke leventje komt het er normaal niet van. Je ruimt dan wel de kruimeltjes van het aanrecht op en een doekje op de meest gebruikte plaatsen, maar echt grondig schoon is het al een tijdje niet meer. Om te zorgen dat je niet de hele dag je rot staat de boenen op die paar vette plekken, geven we je wat tips voor het schoonmaken van de keuken.

Tips voor het schoonmaken van de keuken

Gebruik bij het schoonmaken van de keuken liever geen schuurspons. Het beste is om de schoonmaakmiddelen het werk te laten doen. Gebruik dagelijks een schone vaatdoek. Een vaatdoek die te lang ligt is een bron van bacteriën. Wacht niet te lang met schoonmaken, want hoe langer je vet laat aankoeken, hoe meer tijd en moeite het kost om het weer schoon te maken.

De voegen

Heb je last van vieze voegen, dan kan je ze schoonmaken met azijn. Gebruik hierbij een tandenborstel of een spuitfles om de voegen in te sprayen met azijn. Laat na het aanbrengen van de azijn dit even intrekken. Daarna kan je het vuil er zo afwegen met een doekje. Mocht het nodig zijn kan je nog even met een borsteltje eroverheen. Zet even je raam open zodat de azijnlucht uit je huis kan trekken.

Tegels

Om de tegels schoon te maken kan je ongeveer 2 eetlepels wasverzachter of glans spoelmiddel met 5 liter warm/heet water in een emmer doen. Gebruik een doekje om hiermee de tegels af te doen.

Gasstel

Om het gasstel schoon te maken gebruik je een vaatdoek, welke je nat maakt met nat heet water. Laat deze 10 minuten op de vlek liggen weken. Daarna kan je met het doekje het vuil er zo vanaf vegen. Voor ingebrande vlekken gebruik je groene zeep. Nadat je de vlek hiermee hebt ingezeept, dek je de vlek af met een natte doek en laat je dit weken.

Filters van de afzuigkap

De filters van de afzuigkap zou je in de vaatwasser kunnen doen, maar je kan ze ook schoonmaken met een sopje. Meng hiervoor heet water en een vaatwastablet en maak het filter hiermee schoon. Een andere optie: Leg de filters in de gootsteen en laat er heet water overheen stromen. Laat ze vervolgens weken in een sopje met heet water en een vaatwastablet. Je kan soda toevoegen aan het sopje.

Oven/magnetron

Je kan ovenreiniger gebruiken of biotex. Maak een sopje met lauwwarm water en doe er een schep biotex in. Schrob het vuil weg en laat een glas water met een schijfje citroen ongeveer 5 minuten in de magnetron draaien. Het vet lost hierdoor op en vervolgens makkelijk te verwijderen.

Aanrechtblad

Het schoonmaken van de keuken is nog niet klaar, als het aanrecht niet is gedaan. Wanneer je een marmeren of granieten aanrecht hebt kun je deze het beste schoonmaken met heet water. Graniet is het beste te reinigen met chloor, aceton of waterstofperoxide. RVS reinig je met groene zeep en een doekje. Wrijf dit goed in en neem het met een vochtig doekje af. Kalk kan je verwijderen van een RVS aanrechtblad met behulp van cola. Laat dit inwerken en haal het met de schuurspons weg. Ten slotte goed spoelen met water en afwasmiddel.

Afvoer

Doe een schep soda in heet water en gooi dit door de gootsteen. Het beste is dit iedere week te herhalen. Koffie voorkomt ook vet aanslag, en verstopt de afvoer niet. Dus gooi dit gerust door de afvoer heen.

Afvalemmer

Om te voorkomen dat de afvalbak gaat stinken, vul je een pantykous met kattengrit. Doe dit onderin de emmer. Soda kan ook helpen, strooi dit op de bodem van de emmer of direct in de vuilniszak. Soda kan je ook gebruiken om de bak zelf mee schoon te maken. Maak de afvalbak helemaal schoon met bleekwater, maar ventileer hierbij de kamer dan wel goed. De geur is erg sterk.

Lees hier nog meer keukentips.

Facebook reacties