Digitale camera kopen? 9 tips waar je op moet letten

Wanneer je een digitale camera wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Van megapixels tot optische zoom, van beeldstabiliteit tot wel of niet Full-HD. Wil je een compact systeem of wil je een SLR camera? Hier vind je 9 tips voor het uitzoeken van jouw nieuwe digitale camera.

Jouw ideale digitale camera

Het is niet zo makkelijk als het lijkt. Bij het uitkiezen van een digitale camera kom je allemaal moeilijke termen tegen. Waar moet je eigenlijk allemaal op letten?

1. Compact of spiegelreflex?

Eigenlijk zijn digitale camera’s er in twee hoofdvormen, namelijk de compactcamera en de spiegelreflexcamera. Een compactcamera is klein, waardoor deze makkelijk mee te nemen is. Deze kan eenvoudig in gebruik zijn. Ook kan je ze verkrijgen waarbij je alles handmatig kan instellen. Jouw voorkeuren kunnen weer heel anders zijn dan van een andere persoon. Bij een handmatig in te stellen camera kan je denken aan dat je de sluitertijd of het diafragma handmatig in kan stellen. Een andere compactcamera is de systeemcamera welke nog meer mogelijkheden geeft. Deze heeft verwisselbare lenzen, waardoor iets weg heeft van een spiegelreflexcamera.

Sommige camera’s hebben een LCD-scherm. Er zijn camera’s met een touchscreen waarmee je ze kan bedienen. Deze camera’s zijn ook te verkrijgen met een kantelbaar scherm, zodat je deze makkelijk kan bedienen vanuit moeilijke posities.¬† Een amoled-scherm is nieuw, dit scherm is licht, dun, sterk en geeft een erg goede kwaliteit van het beeld.

Een meer professionele look heeft de digitale spiegelreflexcamera. De camera is geschikt voor hobbyisten of professionals. De camera is groot en stevig en heeft een verwisselbare lens. Je kan alles handmatig instellen en de kwaliteit van de foto’s is hoog. De spiegelreflexcamera staat erom bekend om minder ruis te geven dan compacte camera’s en ook hebben deze camera’s een mooiere achtergrondvervaging.

2. Megapixels en resolutie

Een digitale fotocamera bestaat uit een beeldsensor (CCD of CMOS) met een lens. De beeldsensor heeft lichtgevoelige puntjes, dit zijn de pixels. Dit zijn de beeldpunten waaruit een foto is opgebouwd. De scherpte en resolutie van de camera worden bepaald door het aantal megapixel. Tegenwoordig kan dit al meer dan 20 megapixel zijn, maar 5 tot 10 is al voldoende.

Met meer pixels kan je de foto’s op een groter formaat printen, waarbij de kwaliteit behouden blijft. Toch is het ook goed om te weten dat de foto’s die je maakt op de camera vaak samengeperst worden opgeslagen, waardoor geheugenruimte bespaard wordt. Hierdoor neemt de kwaliteit van de foto’s af en wordt een hoog aantal megapixel van de camera voor een deel weer ongedaan gemaakt. Sommige camera’s slaan de foto’s in raw-formaat op, zonder dat de foto wordt samengeperst/gecomprimeerd. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard, maar wanneer je deze foto’s wilt bewerken heb je speciale software nodig.

Meer pixels geven echter niet altijd een beter beeld, maar juist meer ruis. De kwaliteit van de camera wordt bepaald door een goede lens, het formaat beeldsensor en maar voor een klein deel door het aantal megapixel. Wil je minder kans op ruis? Koop dan een camera met een grote maat van de beeldsensor.

3. Filmen doe je met een camcorder

Filmen kan je heel goed met een compactcamera. De filmkwaliteit is goed en veel modellen hebben Full-HD kwaliteit. Wanneer je een camera koopt om voornamelijk te filmen, dan kan je beter een camcorder kopen. De kwaliteit van het filmen is beter en hiermee kan je ook zoomen tijdens het filmen.

4. Macrofoto’s maken met de macrofunctie

Wil je macrofoto’s maken? Doe dit dan met een camera die een macrofunctie bezit. Een compactcamera met deze functie geeft je de mogelijkheid om een mooie foto te maken vanaf 1 cm afstand. De camera stelt dan automatisch scherp en past de belichting voor je aan. Flitsen werkt in dit geval meestal niet, omdat je dan te dicht op het voorwerp zit.

5. De verwisselbare geheugenkaart

De foto’s kunnen soms opgeslagen worden op het interne geheugen van de camera, maar deze is vaak maar klein. Bijna altijd kan er naast dit interne geheugen ook gebruik gemaakt worden van een verwisselbare geheugenkaart. Hiervan zijn verschillende typen verkrijgbaar. De capaciteit van de geheugenkaart wordt aangegeven in megabytes (MB) of gigabytes (GB). Tegenwoordig zijn er kaarten met een capaciteit van 128 GB of meer. Ga uit bij een camera van 5 megapixel van een opslagcapaciteit van ongeveer 350 foto’s per GB geheugen.

6. De lens is een belangrijk voor de kwaliteit van de foto

De beeldscherpte, kleurweergave en het contrast wordt door een groot gedeelte door de lens bepaald. Hoe beter de lens, hoe duurder vaak de camera is in aanschaf.

7. Een optische zoom is beter dan een digitale zoom

Door in te zoomen kan je een voorwerp dichterbij halen. Veel camera’s beschikken over deze zoomfunctie. Termen als digitale zoom en een optische zoom worden veel gebruikt. De digitale zoom zorgt ervoor dat een deel van de foto uitvergroot wordt, waarbij de kwaliteit achteruit gaat. Een optische zoom brengt het voorwerp naar je toe, waarbij de originele kwaliteit bewaard blijft. Met behulp van de lens wordt er ingezoomd op het voorwerp. Tegenwoordig is de standaard een optische zoom van 3 tot 6x. Hoe hoger het getal, hoe verder je kan inzoomen. Spiegelreflexcamera’s geven de mogelijkheid om nog veel verder in- en uit- te zoomen.

8. Ga voor een sluitervertraging van minder dan een halve seconde

De sluitervertraging kan bij digitale camera’s oplopen tot 2 seconden. Kies voor een sluitervertraging van minder dan een halve seconde, om zo min mogelijk belangrijke momenten te missen. De sluitervertraging is de tijd tussen het indrukken van de opnameknop tot het moment dat de foto wordt gemaakt.

9. Schaf meerdere oplaadbare accu’s aan

Meerdere oplaadbare accu’s welke lang meegaan zijn nodig, omdat digitale camera’s veel stroom verbruiken. Wanneer je een camera koopt is het aan te raden om te controleren of de camera ook gebruik kan maken van accu’s van een ander merk. Dit kan je geld schelen bij het uitzoeken van extra accu’s.

Facebook reacties