Brussel: In de hoofdstad van Europa en België is genoeg te zien!

Brussel, de hoofdstad van België, is lekker dichtbij. Het wordt ook wel de hoofdstad van Europa genoemd. Het is een vrij grote stad qua oppervlakte. De stad heeft voldoende te bieden voor toeristen. Er zijn veel bezienswaardigheden waardoor je  niet binnen één dag bent uitgekeken. 

Brussel

In de stad Brussel wonen maar 1800 mensen. In de gemeente Brussel wonen 1,2 miljoen inwoners. Het stedelijk gebied telt ruim 1,8 miljoen inwoners. Hiermee is de stad de grootste van België. Enkele delen van de eerste stadsomwalling zijn nog bewaard gebleven.

Europese hoofdstad

De stad wordt beschouwd als hoofdstad van de Europese Unie. Het Europees Parlement vergadert vaak in Brussel. In de stad zit de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie gevestigd. Ook andere agentschappen zijn in de stad gevestigd. Er zijn tal van wolkenkrabbers opgetrokken, zoals het Berlaymontgebouw, het Justus Lipsius-gebouw, de Madoutoren en het Karel de Grote-gebouw en vele andere. Het hoofdkwartier van de NAVO is in de Brusselse deelgemeente Haren gevestigd.

Bezienswaardigheden

In Brussel zijn vele bezienswaardigheden voor toeristen. Ook zijn er regelmatig evenementen, concerten, theatervoorstellingen, exposities en beurzen te bezoeken.

Manneke Pis

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Brussel is Manneke Pis. Dit kleine standbeeldje staat symbool voor de stad. Je kan het beeldje vinden aan de Stoofstraat en Eikstraat. Het is een plassend jongetje dat de vrijgevochten Brusselaren verbeeldt. In de hele stad kan je het beeldje terugvinden op voorwerpen of afbeeldingen.

Het Atomium

Het Atomium is een enorm ijzeren bouwwerk. Dit ontwerp is gebaseerd op een kristalstructuur van ijzer. Je kan het vinden aan de Eeuwfeestlaan. Dit bouwwerk is ontwikkeld voor de wereldtentoonstelling in 1958. Het Atomium staat symbool voor wetenschap en ruimtevaart. De roestvrijstalen ballen worden gebruikt als expositieruimten. De hoogste bal geeft een mooi uitzicht over de stad en hier zit een restaurant gevestigd welke met de lift te bereiken is.

Kathedraal

De Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele is een gotische kerk aan het Sinter-Goedelevoordeplein. Er is driehonderd jaar aan gebouwd. In de Franse Revolutie is er veel rijkdom verloren gegaan, maar er is nog voldoende om te komen bewonderen, zoals de glas-in-lood ramen.

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis is de werkplaats van de Belgische koning. Hij ontvangt er hoogbezoek uit de wereld. Wanneer de koning aanwezig is, staan de wachten aan de voorzijde. In het paleis zijn een aantal zalen, zoals de Troonzaal, Spiegelzaal, Empirezaal en de Marmerenzaal. Het publiek kan een aantal maanden per jaar een deel van het paleis komen bezichtigen.

Jubelpark

Leopold II heeft besloten dat er een park aangelegd moest worden ter ere van vijftig jaar Belgische onafhankelijkheid. Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis zijn hier te vinden. In het park is de meters hoge triomfboog te bewonderen, waarop beelden geplaatst zijn. Deze beelden stellen de provincies van België voor.

De Brusselse Striproute

In het centrum van Brussel vind je her en der op muren allerlei Belgische stripfiguren. Het is een resultaat van het idee om de kale gevels meer invulling te geven. Toch werd het al snel een middel om meer toeristen naar de stad te trekken. Er zijn nu meer dan 50 striphelden te vinden in het centrum, welke met een fiets- of wandelroute te bezichtigen zijn waarbij ze allemaal voorbij komen. Suske en Wiske, Asterix en Obelix, Kuifje en Guus Flater bijvoorbeeld.

Grote Markt

Het grote plein midden in het centrum van de stad is de Grote Markt, waar de barokstijl de boventoon voert. Aan de Grote Markt staan historische gildenhuizen, welke het plein een warme uitstraling geven. Ook het stadhuis, het schitterende Broodhuis, het Huis van de Hertogen van Brabant en de Duif staan op dit plein. Om het jaar is de Grote Markt het decor voor een bloementapijt, waarbij duizenden begonia’s in een bepaald thema uitgestald worden.

Het Broodhuis

Het broodhuis is een rijkelijk gedecoreerd huis aan de Grote Markt. Deze is rond 1873 gebouwd naar hoe het er rond de zestiende eeuw uit heeft gezien. In het verleden werden er verse broden verkocht door vele bakkers, vandaar de naam. De bakkers brachten de broden later deur aan deur, waardoor het pand leeg kwam te staan. Eind achttiende eeuw werd het huis gebruikt als volkshuis en gerechtsgebouw. Vandaag de dag kan je er alle geschiedenis van de stad terug vinden. Het gebouw wordt gebruikt als Museum voor de stad Brussel. Meer dan achthonderd kostuums van Manneke Pis zijn hier tentoongesteld.

Antiekmarkt van de Grote Zavel

De Zavel is een hippe wijk met veel gezellige terrassen, winkels en speciaalzaken. De wijk is vooral bekend om de antiekmarkt welke elk weekend wordt bezocht door vele handelaren, liefhebbers van antiek en marktkooplui. De gotische Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk staat ook in de wijk De Zavel. Deze kerk is in de avond vooral mooi, omdat dan binnen het licht aan staat dat door de hoge glas-in-lood ramen schijnt.

Koninklijke Muntschouwburg

Napoleon gaf opdracht om de voormalige schouwburg te bouwen. In 1855 ontstond er een brand welke veel schade aanrichtte. Het theater werd opnieuw aangepakt en moderner gemaakt. Dit theater kan je vandaag de dag bezichtigen. Het wordt door de lokale bevolking ‘de Munt’ genoemd. De grote zaal bevat veel rood fluweel, kristal en gouden accenten. Het is een ontwerp van de architect Joseph Poelaert.

De Beenhouwersstraat

Rondom de Beenhouwersstraat vind je het meest oude en historische deel van het centrum. Je vind er smalle steegjes en veel oude ornamenten. Deze zijn ook in de Korte Beenhouwersstraat en de Predikherenstraat te vinden. In deze omgeving zijn veel gezellige restaurants te ontdekken.

 

Facebook reacties