Wat te doen in Skopje? De hoofdstad van Macedonië

Skopje is de hoofdstad van Macedonië. Er zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden in deze leuke stad. Er staan vooral veel nieuwe gebouwen in de stad. Skopje is ook goedkoop, voor maar 5 euro heb je een heerlijke maaltijd met drinken aan de centrale rivier. Er zijn leuke winkelcentra en restaurantjes. Er is veel cultuur en er zijn veel musea. In 1963 is er een grote aardbeving geweest die de historische stad verwoeste. Veel gebouwen zijn opnieuw gebouwd en veel monumenten ook. Toch zijn er in deze stad voldoende bezienswaardigheden te bewonderen.

Bezienswaardigheden in Skopje

Stone bridge

De stenen brug is de bekendste brug van de stad. Het is het symbool van Skopje. Deze brug loopt over de Vardar en verbindt het oude en het nieuwe deel van de stad met elkaar. Ben je in Skopje? Wandel dan eens over deze brug. Deze is tussen 1451 en 1469 gebouwd op oude Romeinse fundamenten, door één van de heersende Sultans.

Het oude station

Na de grote aardbeving is het oude station niet verbouwd, zodat het een aandenken is aan de meer dan 1000 doden. De klok staat nog steeds op de tijd stil waarop de aardbeving plaatsvond, namelijk 5:17 uur. In het gebouw zit nu een museum, namelijk City Museum of Skopje.

Terrassen

Langs de rivier kan je vele leuke terrasjes vinden. Rust hier lekker uit en geniet van een hapje en een drankje.

Porta Makedonia

De Arc de Triomphe van Skopje, genaamd de Porta Makedonia, staat in het centrum van de stad. Je kan deze grote witte poort bezoeken en met de lift of trap naar boven. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad.

De oude bazaar

De oude bazaar kan je vinden aan de ene kant van de stenen brug. Je vindt er veel invloeden uit de Ottomaanse tijd. Ook bevinden zich hier kleine winkeltjes, zoals souvenir winkeltjes, maar ook kebab restaurants en theehuizen. Aan de andere kant van de brug vind je het Macedonië plein, waar veel standbeelden en moderne winkels te vinden zijn.

Daud Pasha badhuis

Het Daud Pasha badhuis kan je vinden in het oude deel van de stad. Lang geleden was dit het grootste Turkse badhuis van de Balkan. Tegenwoordig zit er de National Art Gallery of Macedonia. Dit museum bevat een kunst collectie met o.a. schilderijen van Macedonische 14- tot 20-eeuwsekunstenaars. In het museum worden nu ook veel theatershows en concerten gegeven.

Mustafa Pasha moskee

De Mustafa Pasha moskee met Ottomaanse bouwstijl is door Mustafa Pasha gebouwd in het jaar 1492. Naast de moskee ligt zijn dochter begraven in het mausuleum. De moskee staat op een verhoging, waardoor je een mooi uitzicht hebt over het oude deel van de stad, de oude bazaar.

Sveti Spas kerk

De Sveti Spas kerk kan je ook in het oude deel van stad vinden. De kerk heeft een schitterende iconostase, een wand samengesteld uit iconen, in Orthodoxe kerken. Deze staat bekend als één van de bekendste houtkunstwerken in de Balkan en is gemaakt van walnoten hout. De iconostase is ongeveer 10 meter breed en 6 meter hoog.

De Macedonische held Goce Delchev ligt in de tuin achter de kerk begraven, wat de kerk ook bekend maakt. Goce Delchev was de leider van de onafhankelijkheidsbeweging tegen de Ottomaanse overheersing. Hij is vermoord in 1903, nadat hij verraden werd.

De kerk is gebouwd op de ruïnes van een eerder kerkgebouw, na de grote brand van 1689. De kerk is gedeeltelijk ondergronds gebouwd, omdat vanwege de toenmalige regels christelijke gebouwen niet hoger mochten zijn dan de moskee.

Museum van Macedonië

Het Museum van Macedonië staat ook in het oude deel van Skopje en is een archeologisch, historisch, kunsthistorisch en volkenkundig museum. In het museum vind je ook de flora en fauna van Macedonië. De Kuršumli An is ook onderdeel van het museum. Dit is een oude karavanserais uit 1550, dat een overnachtingsplaats voor karavanen was, welke vroeger door de Balkan trokken.

Moeder Teresa

Moeder Teresa (Agnes Gonxha Bojaxhi) werd geboren in Skopje in het jaar 1910. Je kan het standbeeld van Moeder Teresa bezoeken en ook het Memorial House.

Winkelen

In het centrum van de stad vind je de meeste Westerse winkels. Meer authentieke winkels kan je vinden in het oude gedeelte van de stad, de oude bazaar. De grote supermarkt kan je vinden in de Ramstore Mall. Hier zijn ook andere winkeltjes en restaurants te vinden.

Fort Kale

Vanuit het centrum is het iets minder dan een kilometer lopen naar de overblijfselen van het Fort Kale. Dit fort ligt op het hoogste punt van Skopje, waardoor je een mooi uitzicht hebt over Skopje en de Vardar. Het fort is al meerdere keren verwoest. Het eerste fort werd gebouwd in de zesde eeuw. Door de strategische ligging is het fort steeds weer opnieuw opgebouwd.

Facebook reacties